Warning: Use of undefined constant full - assumed 'full' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/yenirady/yakuptutum.com.tr/arsiv/wp-content/themes/iyi tema/header.php on line 147
  RÖPORTAJLAR
  • İdeali Olan İnsanlar İddialı Olmalıdır
    İdeali Olan İnsanlar İddialı Olmalıdır
  • Aydil Erol: “Dostların Hasını Gördüm”
    Aydil Erol: “Dostların Hasını Gördüm”
  • İstanbul’un En Büyük Kütüphanesi Rami’de Açılıyor
    İstanbul’un En Büyük Kütüphanesi Rami’de Açılıyor
  • Nâzım Tektaş ile Mülakat
    Nâzım Tektaş ile Mülakat
  • Muaz Ergü’nün Mehmet Nuri Yardım ile Mülakatı
    Muaz Ergü’nün Mehmet Nuri Yardım ile Mülakatı
  • Ahmet Efe: “Sanatta Asıl olan İnançtır”
    Ahmet Efe: “Sanatta Asıl olan İnançtır”
  • Hüseyin Kutlu: “Yazı Sanatımıza Ciddi Bir Alaka Var”
    Hüseyin Kutlu: “Yazı Sanatımıza Ciddi Bir Alaka Var”
  • İttihadı İslam, Meşveretle Olacaktır
    İttihadı İslam, Meşveretle Olacaktır
  • İhsan Kurt ile Mülakat  
    İhsan Kurt ile Mülakat  
  • Muzaffer Deligöz ile Mülakat (1)
    Muzaffer Deligöz ile Mülakat (1)

Türkçem benim ses bayrağım
Eklenme Tarihi: 3 Ağustos 2018, Cuma 03:17 - Son Güncelleme: 7 Ağustos 2018 Salı, 09:51
Font1 Font2 Font3 Font4



Türkçem benim ses bayrağım
Dil, kültürün ilk ve temel ögesidir.

Dil, kültürün ilk ve temel ögesidir. İnsan sosyal bir varlık olarak toplumla etkileşim ve iletişim halindedir. Milli düşüncenin, milli birliğin ve milli direnişin en önemli aktarıcısı hiç şüphesiz ki dildir.

 

Bizi biz yapan pek çok değerimiz var. Ancak bu değerlerin en başında dilimiz “ Türkçe” gelir. Dilimiz sayesinde medeni ve sosyal bir hayatın standartlarına kavuştuk. Ortak duygu ve düşüncelerimizi dilimiz sayesinde nesilden nesile aktardık. Milletimizin dini, tarihi, müziği, literatürü kısacası bütün ortak değerleri kelimeler aracılığıyla adeta havzasına süzülen ırmaklar gibi dil denizine akmış ve bize kadar ulaşmıştır.

 

Evet, tüm bu saydığımız değerlerin oluşabilmesi için millet olmamız gerekmektedir. Milletin ve öteki folklor unsurlarının oluşması için de ifade ettiğimiz gibi dil, en başta gelen unsurdur.

 

Türk Edebiyatı da her dönemde içinden çıktığı bu Aziz Milletin örfünü, adetini, gelenek ve göreneklerini yansıtmıştır. Halk Edebiyatımızdaki bir şiir; kitaplarla anlatılacak uzunca konuyu kendi akıcılığı içerisinde dile getirmiş, tadına doyulmaz keyifler bırakarak kulağımıza pelesenk olmuştur. Dilimizin güzelliği, saflığı ve muhteşemliği Ahmet Yesevi’nin  “Hikmet”lerinde ve Yunus Emre’nin “İlahi”lerinde doruklara ulaşırken; toprak Aşık Veysel’in sazıyla konuşur hale gelerek dilimizin bütün güzellikleri zirveye yükselmiştir.

 

Milletimizin “ bayrak”  aşkına Arif Nihat Asya tercüman olurken ölüm Erdem Beyazıt’ın mısralarında insanımızın zırhı olmuştur.

“ Dalgalandığın yerde ne korku ne keder
Gölgende bana da bana da yer ver.  “

dizeleriyle coşarken;

“Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm
Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm .”

mısralarıyla ölüme bile meydan okumuşuzdur.

 

Aziz Anadolu coğrafyasının tecrübesi atasözü ve deyimlerimizde veciz ifadelerini bulurken destanlar; uzun kış gecelerimizin sözlü sinemaları olmuştur.

 

Tüm bu söylediklerimizden  hareketle ifade edecek olursak ; duygu, düşünce, hamaset  ve kahramanlığımız ancak dil sayesinde gelişip serpilmektedir. Şairin  ay yıldızlı bayrağımıza atfen “ Söyle seni oraya dikeyim” dediği gibi ses bayrağımız Türkçeyi de  yeryüzünde beğendiği her yere  dikmek en önemli görevimizdir.

 

Ahmet Furkan Akar / Eğitimci – Yazar

 


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!