‘’ … Dünyanın fani, Hakk’ın, hakikatin ve ilmin de baki olduğu gerekçesi ile ve bu gerekçeleri de bihakkın yerine getireceğin düşüncesi ile sana aktarıyorum. Çünkü ilim, insanlığın ortak mirasıdır. Kişiler, bu mirasın vasıtalarıdır.
Daha ilkokula başladığımda, babamın bana ilk öğrettiği şey; kitap yırtmanın, kalem kırmanın ve eski bir gazete parçası bile olsa, kâğıt üzerine basmanın en büyük günah ilme ve insanlığa hakaret ve ihanet olduğudur…
Alabildiğin kadar ilmi al, verebildiğin kadar ilmi aktar…
… Herkesi kardeş bil, bilimi işin, işini de bilim olarak gör ki, hayat boyu hep mutlu olasın!
… Başarının temelinde, sadece elinden geleni yapmak değil, elinden gelmeyeni de yapmak yatar.’’
Dededen Toruna! Tüm Gençlere hitaben başlayan bölüm; okuyucuyu defalarca okuyup düşünmeye sevk ediyor.
Beyin cerrahlığı ve bilime âşık olmuş bir bilim adamının heyecanını; nöronlar, damarlar arasında yaptığı çok ince hassas ameliyatların neticesinde tecrübelerinin sanata, edebiyata, musikiye, dine, düşünce ve felsefe hayatına yansıyan inceliklerine tanık olma imkânı bulurken, beynin kullanıldıkça açılan, sınırsız bir okyanus olduğunu da göreceksiniz.
İlk bölüm; ‘’Beyin Fırtınası’’ altında, Bilim ve İnsan, Sanat Tarihi, Edebiyat, Şiir ve Musiki, Mimari, Hat Sanatı başlıklı denemelerden oluşuyor. Yurt dışı araştırma, gezi, konferans tecrübeleri, bilim adamlarının başarı sırları, tarihten kıssalar ile renk katarken bilimsel faydalar da akıcı bir üslup ile aktarılıyor. Tam bir beyin fırtınası yaşatıyor okuyucuya.
İkinci bölümde; Can Okanar, Mehmet Ali Ünal, Cansu Canan, Ömer Özkaya, Mehmet Aydın, Ercan Gürses, Zeynep Bayramoğlu, Fehmi Atay, Balçiçek Pamir, Buse Biçer, Hilal Özdemir, Hasan Taşkın, Bülent Sarıdiken, Ali Asım Ağaoğlu, Orhan Sali, Çiğdem Hacıfazlıoğlu ile yapılan televizyon programlarındaki söyleşiler yer almakta.
Kitap ismini, yaklaşık yirmi yıl evvel, iki sene müddetle periyodik ve canlı olarak yayınlanan yapımcısı ve yönetmeni olduğu ‘’ Brain Storming’’ ( Beyin Fırtınası) isimli televizyon programından almaktadır. 277 sayfadan oluşan kitap Girdap Kitap tarafından basılmıştır.
‘’Risk almamak, en büyük risktir.’’
İsmail Hakkı Aydın
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın; tıp profesörü, bilim adamı, yazar, hattat, güftekâr. 1954 Trabzon doğumlu. İsviçre başta olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Belçika, Hollanda, italya, İspanya, Yugoslavya, Kanada, A.B.D. ve Japonya’da değişik zamanlarda araştırmalarda bulundu. Tübitak ödülü başta olmak üzere uluslararası birçok ödüle ve unvana sahiptir. Uluslararası düzeyde yerli yabancı iki yüzü aşkın bilimsel çalışması olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın; bugüne kadar birçok doktor, beyin cerrahı, doçent ve profesör yetiştirmiştir. İlmiye sınıfı bir soydan gelen yazar; zamanın büyük âlim, müderris, mutasavvıflarından Hacı Hafız İsmail Hakkı Dede Efendi’den yirmi yıl müddetle Kur’an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Tasavvuf, Belagat, Felsefe, Mantık, Musiki ve Edebiyat dersleri almıştır. Babası Müftü Halit Aydın’dan hat, İslam Hukuku, Fransızca öğrenmiştir. Beyin cerrahisi yanında ağırlıklı olarak şiir, hat, Klasik Türk Musikisi, karikatür, musiki felsefesi, nörofilozofi, edebiyat ve teoloji alanları olmak üzere güzel sanatlar ile de ilgilendi, yazılar yazdı, konferans ve dersler verdi. Çeşitli gazetelerde makale, yorum, eleştiri, şiirleri yayınlandı. Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Birçok güftesi Mustafa Fatih Salgar başta olmak üzere çok kıymetli bestekârlar tarafından bestelenerek musiki dünyası ve TRT repertuarlarında yerini almıştır.
Kitabın yazarı öyle bir bilim, ilim ve sanat deryası ki biyografisini özetlemek mümkün değil. Bir paragrafta çok genel olarak tanıtmaya çalıştığımız Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın beyefendi ile okyanuslara açılıp, beynimizin şifrelerini çözmek eserleri ile buluşmaktan geçiyor…
Araştırma- İnceleme
1. Rabbim Beni Doktorlardan Koru
2. Ah Bu Doktorlar
3. Beynin Şifresi
4. Öfke Kontrolü ve Motivasyon Şiir
1. Suzi Dilârâ
2. Aşk
3. Vuslat
4. Nefes
5. Hicran
6. Ya Hayy!