RÖPORTAJLAR |
Emekli edebiyat öğretmeni Nihat Çeçen’in hatıraların anlattığı bu kitapla sizleri tanıştırmak isterim.
Kitabın ilk sayfasını açtığımda Nihat Bey’in Maziden Hatıralar’ı eşi Nazlı Çeçen’e ithaf ettiğini okudum. Bu nasıl zarif ve nasıl asil bir davranıştır demeden geçemedim. Sanırım bir insana verilebilecek en kıymetli hediye bu olsa gerek. Nihat Bey’in kitabı, Divan şairi Bâkî’nin, “Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş.” mısraından yola çıkarak kaleme aldığı, bu fani dünyaya bir nebze olsun sada bırakmak gayesiyle yazdığı çalışmadır.
Detaylarına bakacak olursak; başlangıçta Nihat Hoca’nın eğitim hayatından başlayarak aile yaşantısını ve askerlik anılarını anlattığı güzel bir giriş yapılmış. Yaşadığımız dünyadaki tarihî, askerî, siyasî ve dinî olayların yorumlanıp, yaşadıklarımızı gelecek kuşaklara aktarma amacı güdülerek olaylara ışık tutulmuştur. Çeçen’in önemli şahsiyetlerle olan anıları, son 50 yılda ülkemiz insanlarının yaşadıkları hakkında fikir vermektedir. Nihat Bey 1957 yılından itibaren özgeçmişini anlatmış böylece ülkemizin mazisini de yazmıştır.
Kitabın içeriği ise çok yönlü. Şah Fırat Operasyonu’ndan Özgecan Aslan cinayetine, Filistin Faciası’ndan Fransa ve Paris katliamlarına, Kerbelâ Vakası’ndan Bâbıâli hatıralarına kadar dolu dolu bir muhtevaya sahip. Sade ve açık bir dille yazılmış olan deneme tarzındaki yazılarıyla Nihat Bey, bazı olayları ve konuları irdelemiş ve fikirlerini okuyucularıyla paylaşmıştır. Zorlu bir hayat yolculuğundan geçmiş buna rağmen pes etmeyi aklına getirmemiş kıymetli bir insanın yazdıklarını okuyunca siz de beğenecek ve bu kitabı sevdiklerinize armağan etmek isteyeceksiniz.
Nihat Hoca bir çok öğrenci yetiştirmiş saygıdeğer bir öğretmen. Ülkesine hizmet edip binlerce öğrenciye emek verdiği için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.
Akıl Fikir Yayınları arasında kültür hayatımıza kazandırılan Maziden Hatıralar’ın yolu açık, okuyucusu bol olsun.