Ecdadın taşı dile getirip nakış nakış işlediği tarihi yarım adanın ve İstanbul'un sırlarını keşfedip bize anlatan Zafer Bilgi, yazdığı eserlerle de kültür dünyamıza nefes aldıran bir dava adamıdır. Onu 2003 yılında tanıdığım günden beri inandığı yoldan dönmeyen, savunduğu değerlerden taviz vermeyen bir kültür işçisidir. İstanbul Üniversitesi, İlim Yayma Cemiyeti ve her ikisine ev sahipliği yapan Şehzadebaşı, Beyazıt, Süleymaniye, Sahaflar Çarşısı ve Cağaloğlu, yirmi yılını geçirdiği mekanlar olmuştur.
Beraber çalıştığımız kurumun öğretmenler odasında paylaştığımız bilgiler hala hafızamda canlıdır. Yine kantinde oynadığımız masa tenislerinde dostluğumuz pekişirken yayınlayacağı kitaplardan bahsederdi. İlme düşkünlüğüyle dikkat çekerdi. 2016 yılına kadar telefonla da olsa dostluğumuzu sürdürdük. Son dört yıl içinde kültür ve sanat alanında yaptığımız çalışmaların ortak yayınevinde buluşmasından dolayı İstanbul ziyaretlerinde gönlüne misafir olduğum bir sığınak, bir dost limanı benim için. Zincirli Medrese'nin odalarında yaptığımız edebi ve tarihi sohbetler, Vefa Bozacısı'nda geçen samimi saatler ve bütün yoğunluğuna rağmen ayırdığı zamanlar benim için çok değerlidir. Bir eserin oluşum aşamasında fikirlerini esirgemeyen, geniş görüşlü bir dosttur her şeyden önce. Sahip olduklarını korkusuzca paylaşacak kadar cömerttir.
Kalbi Osmanlı coğrafyası gibi geniştir. Ümmet şuuruyla yapar bütün çalışmalarını. Onun biyografisini bakacak olursak, Zafer Bilgi, ilköğretim ve liseyi İskenderun’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne girer. Lisans eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlar. Bir süre MEB’e bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında tarih öğretmenliği yapar.
Üniversite hayatı boyunca kültürel ve sosyal etkinlikleri takip eder. Birikimlerinin bir dışavurumu olarak yayınladığı “Nasıl Fatih Oldu” kitabından sonra, ulusal gazetelere röportajlar verir ve ulusal televizyon kanallarında, radyolarda canlı yayınlara katılır. TRT’ye “Tarih Yerinde Anlatılır” adıyla bir program yapar. Ayrıca TRT programlarında tarih danışmalığı görevini yürütür. İstanbul semtlerinin ortaya çıkış hikayeleri ile ilgili eseri İETT tarafından basılır.
Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde tarih konferansları yapan ve ulusal sempozyumlarda bildirileri bulunan Bilgi, Fatih’in yetişme tarzı ve uzmanlık alanlarıyla ile ilgili ülke çapında konferanslar verir. Ayrıca tarih ve kültür turları yaptırır. Edirne, Bursa, Bilecik gibi tarihi şehirlerde, özel gruplarla saha gezileri de yapmaktadır. Araştırmayı, öğrenmeyi, öğretmeyi ve paylaşmayı seven bir dava adamı olarak Zafer Bilgi'ye ilham veren sözler şunlardır:
Beşikten mezara eğitim şarttır.
Bilgiye ulaşmak için harcanan emek kutsaldır.
Oku! Yaşa! Yaşat! ve canı gönülden, hakkın rızasına uygun hizmet et!
Hayattaki en değerli hazine, değerli kitaplarla dolu kütüphanedir!
Bilgi'nin akademik çalışmaları:
Osmanlı Devleti’nin 17. Yüzyıl layihaları, İstanbul, 2003 ( Lisans tezi)
Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Döneminde Ekonomi Alanındaki Yenilikler, İstanbul, 2005 ( Yüksek Lisans tezi)
Bugüne kadar yayımladığı eserleri:
İstanbul Tarihi Yarımada Durakları, İETT Kültür Yay., İstanbul, 2013
Nasıl Fatih Oldu, Mihrabad Yayınları (6.Baskı), İstanbul, 2017
İsmail Saib Sencer, Ayaklı Kütüphane, Mihrabad Yay., İstanbul, 2017
Kut’ül Amare Zaferi, Mihrabad Yay., 2.Baskı İstanbul, 2018
Modern Türkiye’nin Gizli Mimarı: II.Abdülhamid Han, Mihrabad Yay., İstanbul, 2020.
"Marifet iltifata tabidir." sözünün bir gereği olarak yazarımızı yakından takip etmenizi ve eserlerini incelemenizi tavsiye ederiz vesselam.
Yazarın yüksek lisans tezini ulusal tez merkezinde göremedim.
Altan Bey isterseniz yazarla iletişime geçebilirsiniz. Web sitesinde iletişim bilgileri mevcuttur. ilginize teşekkür ederim.