Warning: Use of undefined constant full - assumed 'full' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/yenirady/yakuptutum.com.tr/arsiv/wp-content/themes/iyi tema/header.php on line 147


  • İdeali Olan İnsanlar İddialı Olmalıdır
    İdeali Olan İnsanlar İddialı Olmalıdır
  • Aydil Erol: “Dostların Hasını Gördüm”
    Aydil Erol: “Dostların Hasını Gördüm”
  • İstanbul’un En Büyük Kütüphanesi Rami’de Açılıyor
    İstanbul’un En Büyük Kütüphanesi Rami’de Açılıyor
  • Nâzım Tektaş ile Mülakat
    Nâzım Tektaş ile Mülakat
  • Muaz Ergü’nün Mehmet Nuri Yardım ile Mülakatı
    Muaz Ergü’nün Mehmet Nuri Yardım ile Mülakatı
  • Ahmet Efe: “Sanatta Asıl olan İnançtır”
    Ahmet Efe: “Sanatta Asıl olan İnançtır”
  • Hüseyin Kutlu: “Yazı Sanatımıza Ciddi Bir Alaka Var”
    Hüseyin Kutlu: “Yazı Sanatımıza Ciddi Bir Alaka Var”
  • İttihadı İslam, Meşveretle Olacaktır
    İttihadı İslam, Meşveretle Olacaktır
  • İhsan Kurt ile Mülakat  
    İhsan Kurt ile Mülakat  
  • Muzaffer Deligöz ile Mülakat (1)
    Muzaffer Deligöz ile Mülakat (1)

YAZARLARIMIZ

Fatma Sümer

Warning: Use of undefined constant first_name - assumed 'first_name' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/yenirady/yakuptutum.com.tr/arsiv/wp-content/themes/iyi tema/yazarlar_single.php on line 41
Fatma
Warning: Use of undefined constant last_name - assumed 'last_name' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/yenirady/yakuptutum.com.tr/arsiv/wp-content/themes/iyi tema/yazarlar_single.php on line 41
Sümer
Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2021, Perşembe 00:30 - Son Güncelleme: 10 Haziran 2021 Perşembe, 00:30
Font1 Font2 Font3 Font4
Alâiye


 

Ülkemiz coğrafi, jeopolitik, ekonomik, siyasi ve kültürel olarak çok önemli ve çok kıymetli bir toprak parçasıdır. Gel gör ki kilometrelerce uzaktan Avrupalısıyla, Asyalısıyla, Amerikalısıyla, Afrika, Avustralya hattâ Japon ve Çinlisiyle tüm dünyadan insanlar gelip, gezip, görüp her köşesini bizden iyi tanırken, ülke insanımızın çoğu en yakın çevresindeki doğal ve tarihi güzellikleri bile gidip görmüyor.
 

Bu yüzden ben de ülkemin eşsiz coğrafyasında, ülkemin tarihî ve doğal güzelliklerini bir nebze hatırlatmak tanıtmak istedim. Gelin birlikte Antalya'nın Alanya ilçesinin tarihi ve doğasına satırlar arasında bir yolculuk yapalım.
 

Alanya
 

Bir yandan Torosların eteğine sığınan, öte yandan Akdeniz’e doğru usulca süzülen Antalya'nın doğusunda güneş, kum, deniz, tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran eşsiz güzellikte bir ilçesidir. Tarihi antik çağlara kadar dayanmakta ve günümüze gelinceye kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra çok zaman da korsanların istilasına uğramıştır. Kayıtlara geçen en eski adı Coracesium (Gökkarga) olarak bilinir. Yapılan araştırmalar ve bulunan kalıntılara dayanarak yaklaşık 20 bin yıllık geçmişe sahip olduğu hesaplanmıştır.

M.Ö. 4. yüzyıla kadar Perslerin elinde bulunan şehir Antik Çağ'da korsanlar tarafından işgal edilmiş, fethedilmesi zor  bir yarımada haline gelmiştir. Korsanlar stratejik öneme sahip bu yeri soygun deposu olarak kullanmıştır. Buradaki varlılarını zenginleri haraca bağlayarak, tanınmış kişilerin kızlarını kaçırıp fidye alarak sürdürmüşlerdir.

Coracesium yani Alanya M.Ö. 65 tarihinde, Korakesion Savaşıy'la fethedilmiştir. Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Bizans topraklarına katılmıştır. Bu dönemde adı Kolonoros (Güzel Dağ) olmuştur. 1204'te Haçlı ordularının İstanbul'da Latin İmparatorluğunu kurmasıyla çöküşe geçmiş, bu zayıflıktan faydalanan Derebeyi Kur Vart Kolonoros'a hakim olmuştur.

Sultan 1. Alaeddin Keykubad'ın 1221'de Anadolu topraklarına kattığı kentin adı Alaeddin Keykubad'ın ismine atıf olarak Alâiye olarak değiştirilmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin kışlık başkenti olarak kullanılan kent bu dönemde en parlak günlerini yaşamıştır. Bu günkü kalıntıları bulunan birçok eser de bu dönemde yapılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1300 yılında yıkılmasıyla Şehir Karamanoğulları egemenliğine girmiştir. 1427 yılında Karamanoğulları şehri 5 bin altın karşılığında Mısır Memlük Sultanlığı'na satmıştır. 1471 yılında ise Fatih Sultan Mehmed’in komutanlarından Gedik Ahmet Paşa tarafında savaşsız alınarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Alâiye şehri önce Kıbrıs, ardından Konya vilayetine bağlandıktan sonra 1868'de Antalya'nın sancağı altına girer. En son olarak 1871 yılında Antalya'nın ilçesi haline gelmiştir. Cumhuriyet döneminde bir telgraf yazışmasında yapılan harf hatasıyla Alanya yazılmış ve 1199'te resmi gazetede yayınlanarak Alanya adını almıştır.

Bu kadar eski tarihlere dayanan, gerek tarihi gerekse doğal güzellikleriyle gidilip görülesi bir yer olan şehrin önemli merkezlerini de tanıtmadan geçmeyelim. Öncelikle Alanya denilince ilk akla gelen Alanya kalesine kısacık bir bakalım. Tarihi doyasıya içinize çekebileceğiniz muhteşem manzarasıyla şehri kuşbaşı seyredebileceğiniz, eşsiz bir yapı. Kaleye çıktığınız zaman Ehmedek, Sarnıç, A. Sultan Mescidi ve Türbesi, Süleymaniye Cami Gemili Mescit gibi tarihi mekanları da görme şansı bulacaksınız.

Gezimize şehrin simgesi haline gelmiş Kızılkule ile devam edelim. Selçuklu mimarisinin eşsiz örneklerinden olan Kızılkule’nin terasına çıkıp önünüzdeki engin ve eşsiz manzarayı seyrederek tarihi doyasıya yaşamalısınız mutlaka.

Tarihin ayrıntılarını tek tek bulabileceğiniz Alanya Müzesi'ni gezmesek olmaz tabii. İçinde barındırdığı çok çeşitli tarihi eserleri, oldukça güzel salon ve bahçe düzenlemesiyle iyi ki görmüşüm diyeceğiniz bir mekan.

Daha sonra sahile inip Kleopatra Plajı ile devam edebiliriz gezmemize. Tabiî ki önce Damlataş Mağrası'na girip, hemen önünden başlayıp zarifçe sahile uzanmış bu plajı gezmeden Alanya'dan gitmek büyük eksiklik olacaktır.

 

Dim Mağarası ise mutlaka görülmesi gereken henüz yakın tarihte keşfedilmiş müthiş bir doğa harikası. Dim çayı vadisinin zirvesinde bulunan mağara 360 metre derinliğiyle Türkiye'nin ikinci büyük mağarasıdır. Karstik bir oluşumu bulunan mağara sizi sanki efsanevi bir masal diyarında yolculuğa çıkarır.

 

Alara kulesi ise Selçuklu Hükümdarı 2. Alaaddin Keykubat tarafından 13.yy. Alara Çayı kenarına inşa  edilmiştir. Doğa güzelliği bakımında görülesi çok güzel bir mekandır. Alanya'nın doğa güzellikleri daha sayılmakla bitmez ama, gezimizi şehri kuşbakışı seyredebileceğimiz Alanya Seyir Terasından muhteşem bir manzara eşliğinde noktalayabiliriz.

Ülkemiz cennetten bir köşe gibi bizlere sunulmuş lütuftur. Onu sevmek görmekle tanımakla ve sahip çıkmakla olur.  "Çok yaşayan değil, çok gezen bilir." demişler. Herkese iyi gezmeler.

 


 


» YAZARIN DİĞER YAZILARI


BU YAZIYLA İLGİLİ YORUM YAZIN